/ Articles / Biography
Goo Goo Dolls

De Amerikaanse rockband The Goo Goo Dolls werd opgericht in 1986 in Buffalo, New York.
De groep wordt al decennia lang achtervolgd door die ene hit ‘Iris’, die in 1998 verscheen op de soundtrack van de film ‘City of Angels’.
De band bestaat op dit moment uit Johnny Rzeznik, Robby Takac en Mike Malinin.

De Goo Goo Dolls zijn ooit begonnen als de ‘Sex Maggots’. Die naam werd veranderd op verzoek van een clubeigenaar die hen anders niet wilde laten spelen. Daarna kregen ze een contract bij een platenlabel en verscheen in 1987 het titelloze debuutalbum.

Maar ja, het wilde in het begin niet zo lukken. Wat heet: door critici werd de band gezien als een zwakke imitatie van andere gitaarbandjes (zoals The Replacements en REM) en commercieel succes zat er jarenlang niet in. Pas in 1995 begon de groep een beetje door te breken met het nummer ‘Name’, afkomstig van het album ‘A boy named Goo’.

In 1998 leed zanger Johnny Rzeznik aan een stevige vorm van ‘writer’s block’. Hij kreeg geen letter op papier en werd daardoor zó wanhopig, dat hij zelfs hulp zocht bij een psychiater. Maar net op tijd kreeg hij een ingeving die zijn leven definitief zou veranderen: hij kreeg de inspiratie om het nummer ‘Iris’ te schrijven. Het was de definitieve doorbraak van de band bij een groot publiek.

Drie Grammy-nominaties en een paar miljoen verkochte cd’s verder zat Rzeznik weer met de handen in het haar, omdat hij geen idee had hoe hij die monsterhit moest opvolgen. Wat hem tot op de dag van vandaag dan ook niet gelukt is.

Maar ja, beter met zo’n probleem zitten dan met een mega writer’s block…

Source: http://www.skyradio.nl/index.php?artiesten=goo_goo_dolls
Previous article
Improve-Ice
Next article
Artists United For Human Rights (Lance Diamond)